Jul 27, 2023, 1:37 PM

Балада за кривата нива 

  Poetry
207 4 7

БАЛАДА ЗА КРИВАТА НИВА

 

... започна да ми става все по-скъп

животът, който взе да си отива –

престанах да обръщам тежък гръб

на своята проклета крива нива.

 

Отдавна спрях да мисля за пари –

живях добре със две – и лошо с двеста.

Делих си хляба с хорица добри.

Сам си преглъщах мъката злочеста.

 

Не гънах врат пред царския престол.

И братец бях на просяка пред храма.

А моят поетичен ореол

бе просто тъпа зрителна измама.

 

Събудят ли ме Третите петли,

доливам си в кандилцето елея,

дано – си казвам, Бог да се смили! –

че още мъничко да поживея.

 

Кача ли се във Райския чертог,

душата ми дали ще е щастлива?

Живях красив Живот – без аналог! –

сеяч на думи в кривата си нива.

 

27 юлий 2023 г.

гр. София, 6, 30 ч.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??