Бъдеще...
(фентъзи)
Получили Живот назаем
мечтаем си през Вековете,
все някога да разгадаем
генома и на Боговете...
... Тогава вече, богоравни
навярно ще сме и разумни
и ще избегнем всички явни,
и тайни нашенски заблуди!...
И тук, на Родната планета −
надлъж и шир, от край до края,
ще вземем първо от небето
при нас легендата за Рая...
...След туй ще забраним войните −
оръжията във музеите
ще си ръждясват вечно, скрити
там от ръцете на злодеите.
Напрóлет с нежност заразителна
(дори в тъга от дни предишни!),
Страстта ще бъде задължителна −
в градини с нацъфтели вишни...
... но няма вече за Звездите
обезумели да мечтаем,
защото тайните им скрити
до днес, ще можем да узнаем...
... и щото само Светлината
от мъртвите звезди, все още*
разнася в Космоса мълвата,
че те реално светят нощем...
... Но щастие ще е догдето,
че смъртни сме ще схванем ясно,
а тук, на Родната планета,
внезапно не ни стане тясно!...
******************************
*много от звездите са „умрели” преди
милиарди години и само светлината им пътува
до нас.
© Коста Качев All rights reserved.