Jan 29, 2014, 9:16 AM

Изворът... 

  Poetry » Other
398 0 0

 

 

Изворът...

 

Внезапно:

както бликва светлина

във изгрева от слънчевият огън

и както мъж се влюбва във жена,

и както можеш да се отречеш от Бога-

 

избухва Изворът, шурти вода,

първична, недокосвана от устни

и трябва само да се наведа

пред нея

и на колене да се отпусна,

 

та с пълни шепи да ти поднеса

вода да пиеш, както за причастие

и да напръскам твоята коса-

да те опази

от зли очи и от нещастия...

 

... А ти стоиш, прозрачна като звук,

но в изворчето горско отразена:

реална и измислена, събираш тук

загадките на цялата Вселена,

 

че можеш да зачеваш и без Дух Свети

(триумф на любовта и вечната материя!)

и прегърна ли те, нов Живот ще се роди-

без Богове, легенди и мистерия!...

 

Коста Качев

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??