Mar 27, 2024, 9:24 AM  

Кукурякът 

  Poetry » For kids
231 9 21

Като пролетно лекарство

за натрупания сняг,

из Замръзналото кралство

се показа… кукуряк!

 

Цъфна близо до двореца,

в заснеженото дере.

И веднага - в снеговете

Олаф взе да го бере.

 

Той го търсеше в гората,

супи май да си вари.

Много бързо - “новината”

стигна кралските уши.

 

Кралят… мигом се ядоса

на един невеж готвач,

и му кресна, да му сготви

с кукуряка - буламач!

 

И когато мрак се спусна

над високите стени,

бедният готвач препусна

към студените гори.

 

Без от билки да разбира,

той започна на мига,

”вкусно цвете” да събира

по поляните в снега.

 

Два чувала той напълни

с цъфналия кукуряк.

Горд в двореца се завърна,

спретна с него козунак!

 

Без да чака, пръв опита

най-голямото парче.

И на пода в миг пририта!

Там за малко да умре!

 

Поуплашен, Кралят викна

Олаф да им обясни,

с кукуряка как да свикнат,

без корем да ги боли.

 

А пък Олаф - на шейната

впрегна бързия елен,

и напряко - през гората

бе в двореца чак след ден!

 

С Краля, той си поговори

сред топящия се сняг,

че макар - и смехотворен

този чуден кукуряк,

 

той е много нежно цвете,

с много ярки цветове,

и че Олаф  -  в снеговете,

никога не го яде!

 

Всяка билка във гората

я събирал за мехлем.

С него мажел той краката

на най-бързия елен.

 

 

Юри Йовев 

Март 2024 г.

© Yuri Yovev All rights reserved.

The work is a contestant:

Замръзналото кралство »

2 Position

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??