Jul 10, 2007, 4:32 PM

Сбогом на Читалищата 

  Poetry
1278 0 2
Литературен конкурс за разказ, стихотворение и есе, посветени на читалищното дело или на изтъкнати читалищни дейци и родолюбци.

http://ebulletin.liternet.bg/news.php?page=news_show&nid=3356&sid=7


Със следното стихотворение аз ще участвам в този конкурс.

----------------------------------------------------------


Сбогом на Читалищата


Някога среда на просветление,
острови в морето на невежеството,
бягство от живот във неведение,
пламък в бурето с барут,
факла в сухата трева на страх.
Нещо изградено върху прах.

Какво точно сте били вие, читалищата?
Как е възможно само да наречеш
обикновена постройка с две стаи "Читалище",
най-обикновена дума, която идва от "четеш" 
и с това нищо и никакво звание
да превърнеш книгата във знание;
знанието в сила;
стадото в хора;
хората в народ;
народа в общество;
обществото в държава.
Но как? Не знам, сигурно със мъжество
или със вяра, независимо от всичко права.

Но така е станало през някой ден;
някога много, много отдавна,
когато аз не съм бил роден,
нито баща ми, нито дядо ми.
Когато една промяна главна 
в един момент във времето - 
е сменила посоката на народа ми 
и отхвърлил бремето,
което носил през вековете.
И единственото доказателство за това 
е, че сега аз съществувам.

Но сега аз не зная какво е читалище,
погледнах навън и такова не видях;
не зная наоколо да има такова свърталище.
Веднъж само през един малък град бях пътувал 
и през стъклото съзрях -
запустяла сграда, на която над вратата:
надпис "Читалище" някой беше нарисувал.

Читалищата дали ще умрат?
Навярно, но това не е важно.
Читалищата пак ще се появяват,
когато нужда от тях бъде открита 
и под друго име 
и под форма скрита!


2007
ефр. Праз

© Ефр Праз All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??