Вечер...4
Духал толкова отдавна –
вече Вятърът ще спре...
Огнен лъч ще мине бавно –
над смълчаното море...
Щом се укротят вълните
Вечността тук ще заспи
и ще слязат пак звездите
във спокойните води...
На скалата фар ритмично
като фон на вечерта
мига бавно, методично –
мята огнена черта.
През вълнение опасно
стигнали спокоен бряг
кораби ще търсят място
да развеят своя флаг.
В полунощ и неуспелите
в бурите ще дойдат тук
и закотвят каравелите
на Стихиите напук...
... А ще се върти Земята
по небесната си ос –
разпиляла в Необята:
тайните като въпрос!...
Ако вярваме в легендите
и русалки може би
тук ще дойдат ненагледни
и с разголени гърди.
О, разбира се: моряците,
че без тях не може!... Знам,
щом примамват ги маяците
в стихналия Океан!...
Гледам в унес хоризонта
и граничната черта...
Гледам, мисля и си спомням
други: вечер и мечта...
Знам, че Времевата бездна
всичко „старо” похитѝ
и загроби в пропаст звездна –
попиляните мечти...
Вярвам аз сега обаче
спрял пред идващата нощ
(тъй като Душата плаче
за предишният разкош),
че оттатък, зад Чертата –
тъй абсурдно съхранѐн
е оставила Съдбата –
спомен много скъп за мен!...
Нещо, за което искам
аз от нея Втори шанс,
че годините на риска
бяха може би: аванс!...
И да имах три желания
във едно ги бих събрал,
и без миг на колебание:
тази вечер бих избрал.
И понеже Океана:
е огромно-страховит,
мисля все, че е останал
остров нейде неоткрит...
... И в една такава вечер,
и със котвения гръм
пръв на онзи бряг далечен
прóсто искам: аз да съм...
А под островните палми
и облечена с цветя –
в залеза със нежни псалми
да ме чака Любовта...
Щóто помня, че в ония
спиращи дъхът страни:
тя е винаги магия
щом веднъж те осенѝ!...
И не може да премине,
дните там не се броят!...
–Не една, а сто Богини
в тази нощ ще се родят!...
17.08.2019.
© Коста Качев All rights reserved.