Jun 7, 2007, 2:07 PM

Фонтаните преливат 

  Poetry
675 0 1

Фонтаните преливат


Фонтаните са бесни
И преливат.
Пръскат силни струи във всички посоки,
Шумят, в кръг се въртят
И навън се изливат.

Малък териер гони топка за тенис.
Зелена топка:
Цоп - цоп – цоп.
Подскача по мокрия площад, а там няма Стоп.
Малкия пес се носи с бясна скорост след нея:
Топ - топ – топ,
С лапите по плочките завива,
Захапва я
И евентуално я убива.

От разплакан афиш Жулиета вика
- Ромео! О, Ромео!
- Не плачи Жулиета - Ромео го няма сега.
Но нещо ми подсказва, не зная кога,
Ще го срещнеш, неизбежно е.
И това никак няма да ти хареса.
Чао, ще те видя по-късно алигаторе!

Огромна Птица разперва крила.
Наблюдава без очи и без глава
от пиедестал на много нива
И от минута на минута -
става все по-бяла и по-бяла -
И накрая в чист мрамор се превръща.
След това всичко се обръща.

Чувам ноти от акордеон и тромпет.
Двама стари музиканти с тиранти,
Преди месец,
Свириха Лунната соната
И събираха монети в шапка;
Колкото за една хапка.
Сега шапката я няма, но звукът
е останал във всяка капка
И бавно заглъхва в главата ми.

Шахматистите се крият някъде от водата,
Но шахматните фигури са тук.
Те не се плашат от белята
И сами разиграват партиите,
Но вече без да се убиват,
Без рокади и без гамбити,
Без помисли скрити,
И без жажда за победа;
Просто разходка по шахматните полета.

Телефонът започва да звъни
Един път, втори път:
- Приеми повикване: Да - Не.
Вдигам
И излизам.

2007
Праз

© Ефр Праз All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Приятелю, много ми хареса стихът ти... Динамиката на живота в картини...
Random works
: ??:??