Преображение*
Все още Лятото вилнее
над опустелите нивя,
но вече Слънчогледът зрее
склонил към Слънцето глава
и знам, че Есента е близо,
и всичко ще преобрази:
от хълма вятърът ще слиза
повлякъл облаци с мъгли...
Едно Предчувствие неясно
необяснимо ще трепти
когато Залезът угасва
и трепват първите звезди...
И мълнии ще се търкалят
по черни облаци със гръм,
и трудно ще се вижда Краят
на всеки път поел навън...
Но бягащите Хоризонти
щом минеш с Вятърът отвъд-
внезапно Бог ще ти напомни,
че си изминал своят Път!..
... А още: ще си тръгнат птиците
(и те усещат Есента!)
и ще накацат пак по жиците
преди да полетят в ята...
Но тук ще си останат враните,
врабчетата, а може би
и някой щъркел сам, от раните
си в невъзможност да лети...
А всеки плод ще се налива
на Слънцето със Сладостта,
и всяка преорана нива
ще мисли пак за зрелостта...
От натежалите лозници
ще се разлива самоток
и малки дрождеви мушици
ще плуват в гроздовия сок...
Ще става гроздето на вино
и в стари бъчви ще кипи...
Ще зреят черните капини
по слоговете в тия дни...
В утъпканите коловози
Животът някак ще върви,
но прецъфтяващите рози
ще бъдат с повече бодли...
И Времето ще се разтяга,
макар денят да се скъси,
а Любовта ще се отлага
и все капани ще гласи,
но само Времето е вечно
(така е подреден Света!),
а всичко друго е обречено,
включително и Любовта!...
... Момичета от летни вечери
ще идват, като в хубав сън,
но чувствата ще са обречени
да зъзнат под звездите вън...
... А е възможно в тиха вечер,
ей тъй, под ярките звезди
и да се влюбим, ала вече
Страстта ще липсва може би!...
И ще обичаме със Разума,
и със Душата, без Плътта,
макар с Желания запазени
в погромите над Любовта,
принудени да осъзнаем,
че красотата на Мига,
не е в това да е безкраен:
а безразсъден и сега!...
Коста Качев
*06. август (19. август по стар стил) по
православния календар е Преображение господне
и според народните вярвания слънцето се променя
и започва да грее есенно.
© Коста Качев All rights reserved.
Несъпоставими стойности!
Стихът е многопластов - с вграден философски подтекст.
Поздрави!